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INTERIM GUIDANCE ON GIFTS 
The Joint Commission on Public Ethics (“JCOPE”) issues this interim 
guidance on gifts to update Advisory Opinion No. 08-01 in light of the 
amendments recently enacted by the Public Integrity Reform Act 
(“PIRA”), Chapter 399 of the Laws of 2011.  This interim guidance will 
be in effect until JCOPE issues formal guidance on gifts and related 
matters.  Other than as detailed below, and until formal guidance is 
issued, Advisory Opinion No. 08-01 remains in effect. 

 
Specifically, PIRA amended the definition of “gift” in two ways: 
 
1) Excluded from the definition of “gift” food or beverage valued at $15 or less. 

 
2) Clarified the “widely attended event” exception to apply to an event offered by the 

sponsor at which at least 25 individuals who are not from the governmental entity in 
which the public official serves attend or were, in good faith, invited to attend, and is 
related to the public official’s duties or responsibilities or allows the public official to 
perform a ceremonial function appropriate to his or her position.  For the purposes of 
this exclusion, a public official’s duties or responsibilities shall include but not be 
limited to either  

1) attending an event or a meeting at which a speaker or attendee addresses an 
issue of public interest or concern as a significant activity at such event or 
meeting; or  

 
2) for elected public officials, or their staff attending with or on behalf of such 

elected officials, attending an event or a meeting at which more than one‐half 
of the attendees, or persons invited in good faith to attend, are residents of 
the county, district or jurisdiction from which the elected public official was 
elected. 

 
As a result of these changes: 
 
1) A Statewide elected official, a State Officer or Employee, an individual whose name has 

been submitted by the Governor to the Senate for confirmation to become a State 
Officer or Employee, or a legislative member or employee may accept a gift of food or 
beverage equal to $15 or less provided the acceptance of the gift complies with Public 
Officers Law §74. 

 
2) A Statewide elected official, a State Officer or Employee, an individual whose name has 

been submitted by the Governor to the Senate for confirmation to become a State 
Officer or Employee, or a legislative member or employee may attend a widely attended 
event if it meets the above statutory requirements provided the acceptance of the gift 
complies with Public Officers Law §74. 

 

http://jcope.ny.gov/advice/cpi/2008/Advisory_Opinion_08-01.pdf
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3) Lobbyists and their clients should be on notice that the gift prohibition set forth in 
Legislative Law §1-m incorporates the revised definition of “gift” in Legislative Law §1-
c(j). 

 
Below, the Commission provides further guidance to individuals subject to the gift 
provisions in order to determine under what circumstances it may be permissible or 
impermissible to offer or accept a gift.  The gift analysis involves Public Officers Law §73(5) 
and Legislative Law §§1-c(j) and 1-m, but covered individuals must also consider the 
conflict of interest standards set forth in Public Officers Law §74. 
 
To determine whether an individual may solicit, accept, or receive, or an entity may offer or 
give an item or service, the following analysis should be undertaken: 
 
1) Is it a “gift”? 

 
a) Is the item or service offered, solicited, or accepted of more than “nominal value”?  

 
If not, then the item or service is not a “gift” under Public Officers Law §73(5) and 
the Legislative Law §§1-c(j) and 1-m. 

 
b) If the item or service is more than “nominal value,” does the item or service fall 

within one of the exclusions set forth in Legislative Law §1-c(j) or those identified in 
Advisory Opinion No. 08-01?   See Addendum. 

 
If yes, then it is not a gift. 

 
2) If the item or service is of more than “nominal value” and does not fit into one of 

the exceptions referenced above, then what is the source? 
 
a) Under Advisory Opinion No. 08-01, if the source is a lobbyist required to be listed on 

a registration statement or a client of such a lobbyist, or any other source 
determined to be a “disqualified source” under Advisory Opinion No. 08-01, then 
the gift is prohibited. 
 

b) If the source is not determined to be a “disqualified source” under Advisory 
Opinion No. 08-01, then the gift is permissible unless it is offered or given under 
circumstances in which it could reasonably be inferred that the gift was intended to 
influence the public official in the performance of his or her official duties or was 
intended as a reward for any official action on his or her part. 

 
3) Even if the item or service is not prohibited under the foregoing analysis, a public 

official must consider the totality of the circumstances to determine whether it is 
permissible to accept the item or service in light of the conflict of interest 
standards set forth in Public Officers §74, with particular attention to §§74(d), (f) 
and (g).    
 
 
If you have specific questions, please feel free to contact the Joint Commission on Public 
Ethics at jcope@jcope.ny.gov 
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ADDENDUM 
 

A. Under Legislative Law Article 1-A(1-c), the following are excluded from the 
definition of a gift: 

 
1) Complimentary attendance, including food and beverage, at bona fide charitable or 

bona fide political events. 
 

2) Complimentary attendance, including food and beverage, offered by the sponsor of a 
"Widely Attended Event".  A Widely Attended Event is an event at which at least 25 
individuals who are not from the governmental entity in which the public official 
serves attend or were, in good faith, invited to attend, and is related to the public 
official’s duties or responsibilities or allows the public official to perform a 
ceremonial function appropriate to his or her position.  For the purposes of this 
exclusion, a public official’s duties or responsibilities shall include but not be limited 
to either (1) attending an event or a meeting at which a speaker or attendee 
addresses an issue of public interest or concern as a significant activity at such event 
or meeting; or (2) for elected public officials, or their staff attending with or on 
behalf of such elected officials, attending an event or a meeting at which more than 
one‐half of the attendees, or persons invited in good faith to attend, are residents of 
the county, district or jurisdiction from which the elected public official was elected. 

 
3) Awards, plaques, and other ceremonial items that are publicly presented, or 

intended to be publicly presented, in recognition of public service, provided that the 
item or items are of the type customarily bestowed at such or similar ceremonies 
and are otherwise reasonable under the circumstances. 

 
4) An honorary degree bestowed upon a State Officer or Employee by a public or 

private college or university. 
 

5) Promotional items having no substantial resale value such as pens, mugs, calendars, 
hats, and t-shirts that bear an organization’s name, logo, or message in a manner 
that promotes the organization’s cause. 

 
6) Goods and services, or discounts for goods and services, offered to the general 

public or a segment of the general public and offered on the same terms and 
conditions as the goods and services are offered to the general public or segment 
thereof. 

 
7) Gifts from a family member, member of the same household, or person with a 

personal relationship with the State Officer or Employee, including, without 
limitation, an invitation to attend a personal or family social event, when, in light of 
all the circumstances, it would be reasonable to infer that the gift was primarily 
motivated by the family, household, or personal relationship. 

 



4 
 

8) Contributions related to campaign receipts and expenditures reportable under 
Election Law Article 14, including contributions made in violation thereof. 

 
9) Travel reimbursement or payment for transportation, meals, and accommodations 

for an attendee, panelist, or speaker at an informational event when such 
reimbursement or payment is made by a governmental entity or by an in-state 
accredited public or private institution of higher education that hosts the event on 
its campus.  

 
10) Provision of local transportation to inspect or tour facilities, operations, or 

property located in New York State; provided, however, that such inspection or tour 
is related to the individual’s official duties or responsibilities  The payment or 
reimbursement for expenses for lodging or travel expenses to and from the locality 
where such facilities, operations, or property are located are considered to be 
impermissible gifts, unless otherwise permitted. 

 
11) Receipt of meals or refreshments when participating in a professional or    

educational program and the meals or refreshments are provided to all 
participants. 

 
12) Food or beverage valued at $15 or less. 

 
 

B. Advisory Opinion No. 08-01 adds these additional exclusions from the definition 
of a gift: 

 
1)  Anything for which a State Officer or Employee pays market value; 

 
2)  Anything for which the State has paid or secured by State contract; 

 
3) Rewards or prizes given to competitors in contests or events, including random 

drawings, open to the public; and 
 

4) Other exceptions to the definition of gift, including: 
 

a) Gifts for customary or special occasions, which are defined as those items 
that are modest, reasonable, and customary, given on special or unique 
occasions that occur in the personal life of a State Officer or Employee, 
such as marriage, illness, retirement or death in a family.  
 

b) Invitations to State agency heads to events where the attendance must be 
appropriate to the performance of the attendee’s official duties or  
permits the attendee to perform a ceremonial function appropriate to his 
or her official position. 
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C.  In addition,  Advisory Opinion No. 08-01 defines “Disqualified Source” as follows: 
 
A “disqualified source” is an individual who, on his or her own behalf or on behalf of a 
non-governmental entity, or a non-governmental entity on its own behalf, which: 

 
1) is regulated by, or regularly negotiates with, appears before other than in a 

ministerial matter, does business with, seeks to contract with or has contracts with 
the State agency with which the State Officer or Employee is employed or affiliated; 
or 
 

2) is required to be listed on a statement of registration as required by the Legislative 
Law, or is the spouse or unemancipated minor child of an individual who is required 
to be listed on a statement of registration; or 
 

3) is not required to be listed on a statement of registration as required by the 
Legislative Law, and lobbies or attempts to influence action or positions on 
legislation or rules, regulations or rate-making before the State agency with which 
the State Officer or Employee is employed or affiliated; or 
 

4) is involved in litigation, adverse to the State, with the State agency with which the 
State Officer or Employee is employed or affiliated, and no final order has been 
issued; or 
 

5) has received or applied for funds from the State agency with which the State Officer 
or Employee is employed or affiliated, including participation in a bid on a pending 
contract award, at any time during the previous year up to and including the date of 
the proposed or actual receipt of the gift; or 
 

6) seeks to contract with or has contracts with a State agency other than the agency 
with which the State Officer or Employee is employed or affiliated when the officer 
or employee's agency is to receive the benefits of the contract. 

 


