
 

 

 

 
Will I stay or will I go? 

I know what you are thinking; I will NEVER leave 
State service.  Believe it or not, some State 
employees choose to take the leap into the cold, 
dark world of the private sector.  Often a job offer 
may come from a private entity with a matter 
before a State officer or employee. 

Consider this example:  You are a State employee 
that is part of a team negotiating a contract with 
Acme Widget.  Two weeks into negotiations, Acme 
employee, Mr. X, asks if you would consider leaving 
the State to work for him. 

Before you give notice and pack up your desk, 
however, it is critical that you review the guidelines 
on when and if you may negotiate for a private 
sector job with an entity or individual that has a 
specific matter pending before you. 

You must promptly notify your supervisor and 
agency Ethics Officer if you wish to either discuss an 
unsolicited job offer (i.e., the prospective employer 
contacted you first) from a private sector entity or 
individual that has a specific matter pending 
before you; or solicit a job with such an entity or 
individual, even if you do not intend to pursue it 
(Commission Advisory Opinion No. 06-01). 

If you intend to pursue the job opportunity, you may 
do so only after waiting 30 days from: 

1. The date the matter before you closed; or 
 
2. The date on which you notify your supervisor 

and Ethics Officer of your intent to engage in 
employment discussions with the person or 
entity with the matter pending before you, and 
you recuse yourself from the matter and any 
further contact with the entity or individual.   

This means you cannot engage in any 
communication regarding the potential job during 
that 30-day period.  You cannot ask the employer  

 

 

 

 

 
about salary, or even the all import question -- is 
there parking? 

Different scenario: 

What if you receive a job offer from a local 
government or State entity with a matter pending 
before you?  This could arise, for example, in the 
context of an audit.   

Opinion 06-01 does not expressly address job offers 
from governmental entities with matters before you.  
However, it is important to consider Public Officers 
Law (POL) §74, the State Code of Ethics, in this 
scenario.  If you find yourself in these circumstances, 
contact JCOPE or your Ethics Officer to discuss how 
the Code of Ethics may apply to your situation. 

Other Considerations: 

If a State employee fails to comply with the rules set 
forth in Opinion 06-01, the Commission may also find 
that the employee violated the gift restrictions 
found in Public Officers Law §73(5), since the 
promise of future employment could be considered 
a gift. 

Finally, before deciding to accept an offer, please 
do not forget to contact JCOPE or your Ethics 
Officer to discuss the post-employment restrictions.  
JCOPE staff is always available to advise you before 
you take any actions. 
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Dear JCOPE 
I work side-by-side with contractors on a daily basis.  
One of the contractors and I grab coffee nearly 
every morning and he buys for both of us. I am 
aware that vendors can give State employees gifts 
with a value of less than $15.   Is it ok that he does 
this every day? 
 

Answer:  
 
You are correct that an interested source 
(generally, an entity or individual that does business 
with the State), may give a State employee a gift of 
less than “nominal value,” generally $15 or less (POL 
§73(5)).   

However, you noted that this vendor buys you a 
cup of coffee almost every day.  Be aware that the 
gift regulations provide that POL §74 must still be 
considered when a State employee receives 
multiple items of less than nominal value.  Thus, the 
public may perceive that daily gifts, even those of 
less than nominal value, are intended, when taken 
in the aggregate, to influence your official action.  
From now on, I would advise you to pay for your 
own cup of java. 

 
 
 
ENFORCEMENT ACTIONS 
 

Code of Conduct:  

The former Chairperson of the New York State 
Athletic Commission admitted to violating the 
ethics law by misusing his official position to obtain 
benefits for others that included, but were not 
limited to, improperly obtaining official credentials 
for his son and his son’s friend to get into a boxing 
match for free.  The State employee agreed to a 
$2,000 fine and admitted violating Public Officers 
Law §74(3)(d), which prohibits State employees 
from using or attempting to use their official position 
to secure unwarranted privileges or exemptions for 
themselves or others. 

Gifts 

The former regional director of the New York State 
Department of Transportation (“DOT”) admitted to 
violating the ethics law for accepting improper gifts 
from a vendor over several years.   He accepted 
improper gifts of annual hunting trip packages, 
which included airfare, lodging, and meals, from a 
family friend who was also an employee of a DOT 
vendor with which he did business in his official 
capacity.  The State employee agreed to pay a  

 

$5,000 fine and admitted he violated Public Officers 
Law § 73(5)(a), which prohibits a state employee 
from soliciting, accepting, or receiving a gift having 
more than nominal value in a situation where it 
could reasonably be inferred that the gift was 
intended to influence or could be expected to 
influence him in performing his official duties or as a 
reward for an official action. 

Code of Conduct:  

A supervisor at the Metropolitan Transit Authority 
(MTA) admitted to violating the ethics law when he 
asked a subordinate if he knew of any available 
jobs for his son. With the supervisor’s knowledge, the 
subordinate contacted a MTA vendor over whom 
he had oversight to inquire about work for his son, 
who the vendor eventually hired. The State 
employee agreed to pay a $3,000 fine and 
admitted to a violation of Public Officers Law 
§74(3)(d), which prohibits State employees from 
using or attempting to use their official position to 
secure unwarranted privileges or exemptions for  
themselves or others.
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Questions about Ethics rules? 
Contact JCOPE at jcope@jcope.ny.gov 

or 518-408-3976 


