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FACTS 
 

An entity required to file reports with the Commission provided complimentary attendance, having a cost of $500 per 
person, to public officials to attend a Pro-Am golf tournament associated with an LPGA event, a portion of whose net 
proceeds are contributed to designated charities. Of the $500 entry fee, only $94 is a charitable deduction according to 
records provided by the charity. 

 
ISSUE 

 
What constitutes a charitable event for purposes of the exemption of the New York State Lobbying Act Section 1-c (j)(1)? 

 
OPINION 

 
The Lobbying Act prohibits gifts from lobbyists or their clients to public officials in excess of $75. In this case, the party 
requesting the opinion takes the position that the exemption contained under Section 1-c (j)(1) "complimentary attendance 
including food and beverage at chartable or political events…" applies. A determination that an event falls within the 
charitable event exemption requires an analysis of the benefit received, its relation to the charitable event, and a review 
of the charitable nature of the deduction as provided by the charity to the donor. In the instant case, the charitable 
organization provided documents establishing that the public official received the following items as part of their entry into 
the Pro-Am: a golf club, having a value of $66; two dozen golf balls, having a value of $50; a duffle bag, having a value of 
$70; shoe transport, having a value of $30; one round of golf, having a value of $75; parties, having a value   of 
$40; and a ticket for five days at the event, having a value of $75. In addition, the charitable organization determined that 
of the $500 entry fee, $94 was a charitable donation. The Commission believes that since the charitable organization 
itself considers $94 to be the charitable donation portion of the $500 entry fee, the balance, $406, must be considered a 
non-charitable event for purposes of the Lobbying Act's gift ban. 

 
Even if the Commission was to determine that the entire $500 entry fee be considered charitable in nature, the charitable 
event exception only extends to complimentary attendance including food and beverage. In the instant case, the public 
official has received items with a combined value in excess of $75, as such, the non-complimentary attendance portion 
exceeds the $75 limitation for gifts under the act, and therefore, would constitute an illegal gift. 

 
APPROVED BY COMMISSION: April 5, 2005 

 
CONCURRING: BARTLEY F. LIVOLSI, CHAIR: PATRICK J. BULGARO, VICE-CHAIR; JOSEPH A. DUNN, MEMBER; 
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