
ADVISORY OPINION NO. 20-02:  THIRD-PARTY GIFTS  

Executive Summary 

 As part of the efforts to promote integrity in government decision-making, the Public 
Officers Law restricts the solicitation, acceptance, or receipt of gifts by many public officials in 
the state.  Similarly, Article 1-a of the Legislative Law (the “Lobbying Act”) restricts lobbyists 
and their clients--parties who actively seek to influence government decision-making--from 
offering and giving gifts to public officials.  These restrictions, and their attendant regulations, 
presumptively prohibit a public official from directly soliciting a gift from a lobbyist or client, and 
similarly prohibit a lobbyist or client from offering a gift directly to a public official.  The 
presumption that a gift is prohibited can be overcome with the application of a three-part test 
designed to establish whether, under the circumstances, the gift is reasonably likely to influence 
the public official’s performance of official duties. 

A gift that would be prohibited if offered or given directly to a public official is equally 
unlawful if it is offered or given to a third party--including a charitable organization--on behalf of 
a public official, or upon an official’s direction, designation, or recommendation.  An official’s 
request for a gift to be made to a governmental entity or to the public-at-large may also constitute 
a prohibited third-party gift.  In an uncomplicated case, a public official would be presumptively 
prohibited from personally soliciting an entity with pending official business to make a gift to a 
third party.  In most instances, however, identifying a gift that was made at an official’s designation 
or recommendation, or on the official’s behalf, requires examining the circumstances surrounding 
the gift.   

A public official may also solicit a gift to a third party indirectly, through an intermediary, 
such as someone whom the public official has designated, authorized, or knowingly permitted to 
act on their behalf.  An intermediary may also be someone who openly self-identifies as connected 
to the official, or as acting for the benefit of the official or on the official’s behalf.  For example, a 
public official may make a general request for support while making it known that an intermediary 
will follow up with a specific request.  A third-party gift may also be prohibited where evidence 
demonstrates the gift offeror’s understanding that the solicitation was made on behalf of a public 
official or where the public official acknowledges, or will be made aware of, the gift. 

This Advisory Opinion provides detailed guidance to identify a prohibited third-party gift 
that was either made at a public official’s direction, designation, or recommendation, or was 
solicited by an intermediary who was acting for a public official.  This assessment will necessarily 
turn on the totality of the circumstances surrounding the gift.  All relevant facts may be considered, 
but specific important factors would include the nature of the solicitation; the substance of the 
solicitation; the nature and purpose of the gift; the nature and purpose of the gift recipient; the 
public official’s awareness of the gift; the nature of the gift offeror’s business before the official; 
the nexus between that pending business, the public official, and the gift; and the offeror’s history 
with respect to similar gifts. 

 



This Advisory Opinion is intended to serve as a resource, for all those who are subject to 
the jurisdiction of the Commission, when they consider soliciting a gift to a third party or making 
a gift to a third party singled out by a public official.  The Commission will determine, on a case-
by-case basis consistent with this Advisory Opinion, whether such gifts violate the law. 


